2015. július 30., csütörtök

1.fejezet

Egy



Sithfattya! Amikor az X-szárnyúja visszatért a valós űrbe, mielőtt a visszaszámlálás elérte volna a nullát, Corran Horn tudta, hogy Thrawnnak valahogy már megint sikerült jobban tippelnie valakinél az Új Köztársaságban. A Zsiványok segítettek megteremteni a látszatot, hogy az Új Köztársaság el akarja foglalni a Tangrene Ubiqtorate Bázist, de Thrawn nyilvánvalóan nem dőlt be a csalinak.
Ez az ember hihetetlen. Szeretném megismerni és megszorítani a kezét. Corran elmosolyodott. És utána megölném, természetesen.
Két másodperccel a valós űrbe lépés után Thrawn zsenialitásának mélysége tagadhatatlanná vált. Az Új Köztársaság erőit két Interdictor cirkáló ragadta ki a hipertérből, amelyek már el is kezdtek visszavonulni a birodalmi vonalak mögé. Otthagyták az Új Köztársaság hajóit a Bilbringi hajógyár és a harcra kész Birodalmi Flottának. A két Interdictor, ami kirángatta őket a hipertérből, csak egy kis része volt a nagyobb erőknek, melyek feladata az volt, hogy az Új Köztársaság hajói ne legyenek képesek visszavonulni.
 Harci riadó! - Tycho Celchu kapitány hangja recsegve tört elő a komegységből. - TIE Interceptorok jönnek - irány kettő-kilenc-három, húsz célpont.
Corran bekapcsolta a komot.
- Három rád repült. Tartsd együtt őket, és kapj el néhány bandzsit.
A hajlított szárnyú Interceptorok rárontottak a Zsiványokra. Corran kitért X-szárnyújával, szétnyitotta a szárnyait és átpöckölte lézereit négyes üzemmódba. Bár ez lassítja a tűzgyorsaságot, mindegyik sorozattal több esélye volt megölni egy bandzsit szemből. És itt sok gyilkolásra lesz szükség.
Corran jobbra rántotta a botkormányt és befogta a célkeresztbe az Interceptort, amely Ackbar admirális zászlóshajója felé tartott. Megnyomta a tűzkioldót, elküldve négy vörös lézersugarat, eltalálva a célpontot. A jobb oldali kettő a pilótafülkébe csapódott, a másik kettő elporlasztotta a jobb oldali szárnyát az összekötőjénél. A hajlított hatszögletű szárny szikrázva leszakadt, míg a hajó többi része egy hosszú, lusta spirállal pörgött a rendszer külső széle felé.
 - Térj ki, Kilences.
 Amint a gand éles hangját meghallotta a kommunikációs egységből, Corran forogva kitért balra az X-szárnyúval, aztán lenyomta a vezérlőt, majd keményen hátrahúzta, leírva egy hurkot. Az Interceptor ott száguldott el, ahol az előbb még ő volt, és Ooryl Qrygg X-szárnyúja gyorsan követte. Qoryl lézerei sorban megvillantak, piros energiadárdákkal megszórva az Interceptort. Az egyik eltalálta mindkét szárnyát, nagy barázdákat olvasztva rajtuk, míg a másik kettő átlyukasztotta a pilótafülkét a két ionhajtómű felett. A hajtóművek szinte kitépték magukat, és átszakadtak a Bandzsi elülső részébe, majd ezüst tűzgolyóvá robbantak, amely felemésztette a Birodalmi vadászgép többi részét.
- Köszönöm, Tízes.
- Szívesen, Kilences.
Füttyös, a zöld-fehér R2 egység Corran mögött, huhogott, és adatok kezdtek áradni a vadászgép fő monitorjára. Ez pontos részletességgel tájékoztatta a körülötte kibontakozó eseményekről. Az Új Köztársaság erői a szabványos kúp alakzatban léptek be a rendszerbe, amely lehetővé tette számukra a maximális tűzerőt.
Thrawn az erőit inkább egy tálhoz hasonlító alakzatban sorakoztatta fel, a szélekre Interdictor cirkálókat helyezve, hogy megakadályozza a visszavonulást a gravitációs tiltómező létrehozásával. A birodalmi erők, úgy tűnt, hogy nagyon különleges tűzparancsot kaptak és a kisebb támogató hajókat dolgozták meg Ackbar flottájában.
Corran megborzongott. És még ha ki is iktatjuk a birodalmi alakzatot, foglalkoznunk kell a Golan Védelmi Űrállomásokkal, amelyek a birodalmi hajógyárakat védik. Thrawn, egy zseni, ezt bizonyította is, amikor egy tökéletes csapdát állított az Új Köztársaságnak. A Bilbringi hajógyárai elengedhetetlenek voltak a birodalom háborús erőfeszítéseihez, mert ezek voltak a főhajó szállítói, az elvesztésük nagy csapást mérne Thrawn azon törekvésére, hogy elpusztítsa az Új Köztársaságot.
Természetesen, Thrawn magától is rá jött erre, és tudta, hogy itt lesznek. Mielőtt Thrawn visszatért az Ismeretlen Régiókból és elkezdte irányítani a Birodalom helyreállítását, Corran megengedte magának, hogy azt higgye a kemény csatákat már megnyerték, és az Új Köztársaságnak már csak annyi dolga maradt, hogy eltakarítja az utolsó birodalmiakat is. Most úgy tűnik, a kemény csaták itt vannak, és arra vár, hogy veszítenek.
A hüvelykujja egy mozdulatával Corran elosztotta a pajzsait a hajó elejére és hátuljára, majd visszafordult, és ráállt az Interceptor párosra, amelyek rárepültek egy Új Köztársasági Támadó fregattra. Befogta a célkeresztjével a hátsó Interceptort ahogy az mélyrepülésbe kezdett a fregatt hajóteste felett. A négy lövés elkapta a szárnya tövét, egy pillanat alatt cseppfolyóssá téve. Az olvadt fém hosszú fekete, kusza szalagszerű szilánkokká fagyott mintha maga után húzta volna a sérült vadászgép. A pilóta kitért a hajójával jobbra, menekülve Corran elől, de egyenesen belerepült a fregatt egyik turbólézer-tűzébe, ami eltüntette a bandzsit egy szempillantás alatt.
A vezér Interceptor balra fordult és a fregatt hajótestének íve mentén próbált egérutat nyerni. Corran megfigyelt egy vörös jelképet az Interceptor egyik szárnyán, és bólintott.
- Úgy tűnik, ez a 181-es első birodalmi vadászgép osztaghoz tartozik.
- Régen féltünk tőlük.
- Talán tudnom kellene, hogy miért.
Füttyös gyászos hangot adott ki.
- Igen, tudom, mit csinálok.”
A droid élesen rásípolt.
- Igen, óvatos leszek. Egyikünk sem akarja tudni, mit fog tenni Mirax a túlélőkel, ha meghalunk. - Corran kacsintott a pilótafülke oldalsó paneljén lévő, feleségét ábrázoló hologramra, azután lebukott az X-szárnyújával és elindult a bandzsi után. A fregatt turbólézer-lövedékei között folytatta az útját, majd túljutott a hajón a hajtóműve közelében.
Mielőtt még Füttyös el tudott volna huhogni egy figyelmeztetést, lézerek csapódtak sziszegve a hátsó pajzsába, ami felkeltette Corran teljes figyelmét. A másodlagos monitor mutatta, ahogy egy Interceptor áll rá hátulról. Visszafogta magát, egyre közelebb nyomult a hajtóművéhez, és várt. Ez a fickó jó.
Több energiát adva a pajzsra, Corran orsóban kitért jobbra az X-szárnyúval, támadó pozícióba húzva a szárnyakat. Visszahúzva belekezdett egy hurokba, és tartotta három másodpercig, majd csökkentve a sebességét visszafordult. Keményebben visszarántva a vezérlőkart, befejezte a gyors hurkot, majd elfojtotta egészen a végén, és kijött belőle jobbra.
Ahogy a vadászgépe orra pont az Interceptor hátuljára mutatott, a birodalmi pilóta cikázni kezdett a hajójával és megpróbálta lerázni Corrant. A koréliai pilóta elindult utána, de csökkentette a sebességét hetvenöt százalékra. Ahogy várható volt, a birodalmi is csökkentette a sebességét, remélve, hogy Corran elhúz mellette. Ehelyett Corran egy gyors tűzzáporral szórta meg, ami eltalálta a birodalmi balszárnya felső részét, fekete lyukat ütve a piros csíkozásán keresztül. Ezután jobb oldalra igazított a vezérlővel, a fegyvereit a bandzsin tartva, és megszórta egy négyes lézertűz-záporral az Interceptort.
Mind a négy rubin nyíl átfúrta a bal szárnyát, majd mélyen behatolt a pilótafülkébe. Ragyogó fény villant át a lézerek ütötte lyukon, és Corran várta, hogy a hajó felrobbanjon, de nem ez történt. Ehelyett elkezdett szétesni apró darabokra, mintha a fényes villanás szétbontotta volna a szegecseket és hegesztéseket, amelyeket a gyártás során használtak.
Corran az X-szárnyúval egy hurkot leírva levált a haldokló bandzsiról, de mielőtt még ráállt volna egy másik Interceptorra, Wedge Antilles parancsnokot hallotta az osztag taktikai csatornáján.
- Minden Zsiványnak, irány egy-kettő-öt, célpont egy-hét. A Golan Védelmi Állomásra Zöld Jelzésünk van. A miénk.
- A miénk, parancsnok? - Ugyanazt a meglepettséget érezte Corran a mellkasában, mint ami Gavin Darklighter hangjából áradt. - Ez egy nagyon kemény célpont, uram
- Majd keményebbeket kapunk, mint ez, ha nem intézzük el, nem igaz, Hatos? - jött Wedge válasza zord iróniával. - Ha be tudunk jutni a hajógyárba, a birodalmiaknak jobban meg kell gondolniuk, hogy a flottánkra tüzeljenek. Különben is, barátaim, kijövünk. Egyes velem jön. Ötös, veled a Kettes. Kilences, veled a Hármas.
- Vettem, Vezér. - Corran ráállt a vadászgépével a megfelelő útirányra és célzárat tett a célpontra a számítógépével. - Becsült érkezési idő a torpedó kilövéséig, negyven másodperc. Gyerünk, Hármas!
Ooryl az X-szárnyújával felzárkózott Corran jobb szárnyán. Inyri Forge, a Zsivány Tizenkettes felzárkózott Corran bal szárnyán és Asyr Sei'lar, a Zsivány Tizenegyes hátramaradt, kissé Inyri bal szárnyán. Corran egy kicsit előre araszolt a hajójával, és a figyelmét a célponton tartotta, bízva, hogy a többiek, értesítik arról, ha a birodalmiak hátulról közelítenek rájuk.
Ami azonban kizárt dolog volt, mert bőven volt, ami lefoglalja őket. Szerte a tányér alakzatban, amibe benyomult az Új Köztársaság flottája, hatalmas energia lövedékek cikáztak oda-vissza, az egyik oldalról a másikra, kitöltve a területet vakító fényvillanásokkal. Corrannak jobb dolga is volt annál, hogy figyelje a turbólézer-lövedékek áramlását oda-vissza, de az a tény, hogy mennyire halálosak voltak, megakadályozta, hogy sok szépséget találjon bennük. Közöttük a század Y-szárnyúi, A-szárnyúi, és a B-szárnyúi keveredtek össze az Interceptorokkal, TIE vadászokkal, és bombázókkal, villanó fényrobbanások pontjait bemutatva.
A nagyobb hajók, amikor egy kemény találatot kaptak, nem robbantak fel olyan gyorsan. Ehelyett a nagy tűztől megfeketedve sodródtak át a csatatéren, a levegőjük elégett, vagy kiszivárgott a sérült hajótesteken. Néhány turbólézer-lövés elég volt ahhoz, hogy leborotválja a páncéllemezeket, és lebegő fémgömbökké változtassa ezeket a légüres térben. Más helyeken a lövések lyukakat ütöttek a hajókban, és olyan dolgokat párologtattak el bennük, mint a szerkezetük vagy a hajlataik.
A Golan Védelmi Űrállomás egyre nagyobbá tornyosult. A benne pislákoló fények szint már-már hívogatóan világítottak. Több mint két kilométer hosszú volt, és fele olyan széles és magas, tele volt turbólézer ágyúkkal, protontorpedó-vetőkkel és vonósugárállomásokkal. A tömege nagyobb volt, mint egy birodalmi csillagrombolónak, és bár nem volt annyira felfegyverzett, a protontorpedó-vetőkkel gyorsan képes volt komoly károkat okozni. Könnyen leszedhetett minden Új Köztársasági hajót, amelyik átjutott a birodalmiak alakzatán.
Corran átpöccintette a fegyvervezérlőt protontorpedókra és összekapcsolva a két tűzerőt a ravasz egyszerre lenyomásával indíthatta. Füttyös aktiválta a célzó kijelzőt és a HUD zöldnek jelölte meg az állomás körüli űrt. A droid kitartóan csipogni kezdett, ahogy megpróbálta rátenni a célzárat, amikor pedig a HUD elvörösödött, Füttyös hangja folyamatos lett.
- Kilences, tűzkioldás, a jelzésemre indítsd. A jelzésemre, Hármas. Három, kettő, egy, tűz!”
Az X-szárnyú egy időben lőtte ki a négy protontorpedót, felhasználva Füttyös irányított célzó megoldását. Az olyan harci állomás, mint a Golan nagyon erős pajzzsal büszkélkedhetett és az egyesével kilőtt protontorpedók képtelenek lettek volna áthatolni rajta. Nyolc torpedó egyszerre becsapódva, amelyek célja ugyanazon a ponton volt, túlterhelhetik a pajzsot, koncentrálva az energiát. Ez megteremti kritikus időre a pillanatot, amikor a pajzs meggyengül, vagy pedig teljesen megszűnik, és újra kell töltődnie.
Füttyös egy hosszú, erős hangot hallatott.
- Hármas, második sortűz. A jelzésemre. Három, kettő, egy, tűz!
Nyolc protontorpedó csapódott ki a vadászgépekből, mielőtt az elsők lesújtottak. Az első nyolc torpedó az állomás felső kikötőjének pajzsán robbant. A pajzs átlátszatlan lett, tejfehér színárnyalatot felvéve, ahogy megpróbálta eloszlatni a torpedók energiáját. De szikrák pattogtak ki a pajzs felületéből az állomás középső részén és kavargó gömbök pattantak vissza, ahogy a plazma az egész testet szürkére festette a forróságtól.
A következő nyolc rakéta változó sorrendben csapódott be és ragyogva felrobbant az állomás közepén. Lángok csaptak fel az űrben, ahogy a robbanás három fedélzet mélyen lyukat ütött és kiszáguldott a levegő. A páncéllemezek félig megolvadva és megcsavarodva pörögtek az űrben. Turbólézer-lövedékek okoztak megfeketedett lyukakat és olvasztották a fémet, amelyek egykor az állomás részei voltak. Corran felhúzta a vadászgépét, és távolodott az állomástól, majd fordult, és figyelte turbólézer-tüzet a pilótafülkéjéből. Egy fél pillanatig azt hitte, a Golan tüzérei voltak azok, akiket felrázott a szörnyű hibájuk az osztag támadása után, és akkor a hátsó érzékelő kijelzőire pillantott. Elmosolyodott, és bekapcsolta a komegységet.
- Megpuhítottuk őket nektek…
- Nagyra értékeljük, Zsiványok, most pedig elvégezzük a munkánkat.
Két új-köztársasági támadó fregatt, a Tyrant's Bane és Liberty Star fordult a Golan állomás felé. Bár mindegyik hajó kevesebb, mint egyharmada volt az állomásnak, rendelkeztek ötven lézerágyúval és fénytengerbe borították velük a Golant. A vörös lövedékek keresztülhasították az állomás összeomlott pajzsát és darabokat szakítottak fel a fémtestéről. A tartógerendák megremegtek és szétolvadtak az erős támadástól. Ahogy összeomlottak, a turbólézerágyúk megsüllyedtek, majd salakká olvadtak.
A katonák a Golan fedélzetén bátran visszatámadtak, de hatalmas hátrányban voltak. Protontorpedók robbantak, és megrázták az állomást. A csapatok hiába lőttek a vadászgépekre, majd koncentrálták a tüzet a fregattokra. A nagyobb hajók rárontottak a jobb célpontokra, a sértetlen pajzsaik biztosították számukra azt a védelmet, ami az állomásnak már nem volt. Minden sortűz után egyre kevesebb Golan fegyver tüzelt vissza. Ragyogó robbanás villant az állomás bal oldalán, aztán elsötétült.
Az energiacsatolóknak lent kell lenniük. Az állomás felső része már halott. Corran kódolt csatornára váltott.
- Hármas, gyere velem. Itt hagyjuk az állomást és irány a hajógyár. Most a birodalmiaknak kell mozogniuk, hogy elkapjanak minket.
Corran megpróbált magabiztosságot erőltetni a hangjába. Egy vadászgéppel a hajógyár ellen, szétlőni a célpontokat elég könnyű lesz, de nem akarta becsapni magát annak az esélyével, hogy egy ilyen támadás arra kényszerítené a Birodalmat, hogy megszakítsa a támadást a Lázadók flottája ellen. Thrawnnak talán nem tetszik, amit a Zsiványok csinálnak, de foglalkozhat velünk később, amikor már végzett az összes többi hajóval.
Tycho hangja szólalt meg a komegységben.
- Vezér, itt Kettes. A birodalmiak alakzata kezd felbomlani.
- Mi? - Corran lenyomott egy gombot, és a kijelző az elsődleges monitoron az egész rendszert beszkennelte. A birodalmi tányér alakzat, amely körülölelte a Lázadók kúp alakzatát, kezdett szétesni. A Stormhawk és a Nemesis mozgásba lendült, hogy biztosítsa a kimenő irányt a flottának, míg Thrawn zászlóshajója, a Chimaera fordult, hogy megakadályozza a flotta a kisebb hajónak üldözését.
Hitetlenkedés érződött Wedge hangjában.
- Legyetek óvatosak, Zsiványok. Thrawnnak van valami a tarsolyában.
Janson felnevetett.
- Úgy néz ki mint egy teljes visszavonulás, Vezér. Felszedik a vadászgépeiket.
Corran tanulmányozta az adatokat. A Lázadók kúp alakzata kezdett széttárulni, és a legszélesebb végén lett a hegye. Az Új Köztársaság hajói tartották a tisztes távolságot a birodalmi hajóktól és elkezdték a helyreállítási műveleteket. A visszavonuló birodalmiak ott hagytak párat a saját sérült hajóik közül az űrben. És itt hagyják nekünk a Bilbringi hajógyárat, pedig ezt Thrawn sose tette volna.
Borzongás futott végig Corran gerincén.
- Mi történt itt, Vezér?”
- Nem is tudom, Kilences. - Wedge hangjában ünnepélyesség és egy csipetnyi habozás volt. - Most kaptam egy visszahívó parancsot Ackbar admirálistól. - A Home One-on kell találkoznunk.
- És akkor elmondja, mi történt?
- Lehet, Corran, de kétlem. - Wedge X-szárnyúja hurkot leírva a többi Zsivány elé repült, és elindult az útján a flotta felé. - Most csak örülök, hogy valamilyen oknál fogva, Thrawn rájött, hogy jobb dolga is van, és legyünk készen, ha úgy dönt, hogy újra visszatér hozzánk.

3 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. Szia! Utoljára 5 éve foglalkoztam fordítással, ami azt illeti, ezt a projektemet már el is felejtettem. Anno, fiatal fejjel - mint a tapasztalatlan Luke Darth Vadernek - az egész sorozatnak neki akartam ugrani, nem csak 1-2 kötetnek :). Viszont, nagy örömömre szolgál, hogy ennyi idő után is valaki rátalál erre, mi ez, ha nem siker!
    Sajnos sok minden megváltozott azóta az életemben, így semmiképpen sem teszek olyan ígéretet, amit nem tudok teljesíteni, ezért nem is szeretnélek abban a hitben tartani, hogy lesz ennek folytatása. Maradjunk annyiban, hogy elgondolkodtattál ez ügyben, a többi meg majd az Erő akarata lesz! Addig is legyen az a válaszom, hogy a közeljövőben NEM.

    VálaszTörlés